Makata buczacka, pocz. XX w.

Obiekt był w dobrym stanie zachowania, wymagał jedynie profesjonalnego oczyszczenia. Powierzchnia obiektu przed konserwacją była zakurzona, a nici metalowe pozbawione blasku. Najpoważniejszym problemem był zły stan podszewki, która poza licznymi śladami obecności mikroorganizmów, najprawdopodobniej grzybów, była źle dopasowana (za mała) i powodowała deformacje i pofalowania całej powierzchni makaty.Celem prac konserwatorskich było wyeliminowanie szkodliwych czynników oddziałujących na obiekt i przygotowanie go do bezpiecznej ekspozycji. Założenia konserwatorskie obejmowały oczyszczenie tkaniny na mokro oraz wymianę zainfekowanej podszewki na nową.

Od rewersu obiektu odłączono tunel i podszewkę. Makatę oczyszczono w kąpieli wodnej z dodatkiem anionowego detergentu Amytis firmy Kremer. Po praniu obiekt ułożono zgodnie z prawidłowym układem osnowy i wątków, niwelując deformacje. Makatę podszyto nową podszewką z tkaniny bawełnianej. Wymieniono również tunel i listwę służącą do prawidłowego powieszenia tkaniny.


Kategoria prac: pozostałe
Praca ukończona: sierpień 2020